De nieuwe Saab 9-5

Dit jaar deed de Saab Cabrio Challenge Zweden aan. Uiteraard hoort daar een fabrieksbezoek bij. Peter Haaima viel met zijn neus in de boter, want enkele weken terug ving de productie van de nieuwe SAAB 9-5 aan. Een mooie gelegenheid om met eigen ogen te aanschouwen dat Saab weer instaat is geweest een echte Saab te ontwerpen. In de fabriek konden wij zien hoe met grote zorg de 9-5 wordt geproduceerd. De fabriek gaf ons alle tijd om het model van alle kanten te bekijken. Ja, dit is weer een echte Saab; Wat een beauty!

Men ging nog verder in Zweden. Volkomen onaangekondigd werden wij verrast met een reisje naar de geheime testbaan naast de fabriek. Deze zone is normaal gesproken het afgesloten domein van de ontwikkelaars. Op de baan stonden drie Saab’s klaar van het nieuwe type 9-5, in een uitvoering met actieve vierwielaandrijving en een vermogen van ruim 300 pk. Achter het stuur zaten coureurs van het Saab Perfomance Team. Wij mochten plaats nemen in de auto en de piloten liet de auto in korte tijd naar een hoge snelheid accelereren. Met 180 km/u ging we de kombocht in om direct daarna met hoge snelheid een S-bocht te nemen. Mijn hemel het bloed wordt werkelijk uit je hersenpan gedrukt. Maar wat een wegligging, deze auto plakt aan de weg. Met een snelheid van net onder de tweehonderd kilometer per uur laat de coureur zien hoe je de auto met een draai aan een knopje van comfort in de sportstand zet. Hij doet dit met een rust alsof hij thuis naast je op de bank zit. Veel te snel scheurt de auto de pitsstraat weer in en komt dankzij de Brembo remmen met een noodgang tot stilstand. Wat een belevenis!

Over een paar weken zal deze auto in Nederland bij de dealers verschijnen. Peter Haaima hoopt van ganser harte dat deze auto een goede pers krijgt, en aanslaat bij het grote publiek. Eindelijk weer een goed alternatief naast de dertien-in-een-dozijn modellen in de topklasse.


Hieronder treft u enkele linken aan na filmpjes op youtube van de testritten:

http://www.youtube.com/watch?v=KU1ZJnFDqbs

http://www.youtube.com/watch?v=L6uopE39D1sHaaima Automobielen Haaima Automobielen Haaima Automobielen Haaima Automobielen Haaima Automobielen


« terug naar lijst    


      weersverwachting
      routeplanner

contact  ]    [  disclaimer  ]             

© Vormidabel webdesign